Under vecka 34-36 har vi nybörjarveckor på Gubbängsfältet, där alla som är nyfikna på rugby har chansen att prova på sporten. Vi kommer att ha flera tränare på plats för att säkerställa att du som är ny får testa i egen takt. Nybörjarträningarna pågår samtidigt som våra ordinarie träningar, så du får även möjlighet att träffa jämnåriga rugbyspelare och träna delar av träningarna med det lag som du tillhör utifrån din ålder.

Undrar du vad som är så speciellt med rugby? Fortsätt läs för en (mycket kortfattad) snabbguide av rugby!

Vem får vara med på nybörjarveckorna?

Alla som är minst 5 år, som vill och är intresserade är välkomna att prova på rugby med Hammarby Rugby. Utöver barnverksamheten har vi även seniorlag för både dam och herr samt ett touchlag för dig som inte vill/kan tacklas (mer information om våra olika verksamheter finns här på vår hemsida). Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet av rugby eller annan sport.

Anmälan till gratis nybörjarveckor

Nybörjarveckorna är helt gratis och du deltar utan att förbinda dig till någonting.

För att underlätta både för dig och för oss så vill vi att du anmäler dig här: Anmäl dig till våra nybörjarveckor (svenskalag.se). Du anmäler dig då bara till nybörjarveckorna (som är gratis), men det underlättar för oss om du är anmäld och för din egen del gör anmälan att du är täckt av vår försäkring under träningstillfällena.

Kläder och utrustning

Som i alla utomhussporter är det bra att välja kläder efter väder. Ha på dig träningskläder som du inte är rädd om. Ifall du har dobbskor/fotbollsskor så får du gärna ha med dig dem, annars fungerar det även med vanliga gympaskor.

Tänk på att ta av dig alla smycken och klockor innan träningen och att ha korta naglar. Glöm inte att ta med dig vattenflaska, framför allt om det är varmt ute.

Bild från Hammarbys rugbyfestival i maj 2023

Träningstider

Samling sker 10 minuter innan utsatt starttid.

 • Knatte (flickor och pojkar födda 2017 eller senare) – onsdagar 18.00–18.45
 • U8 (flickor och pojkar födda 2015 och 2016) – måndagar och onsdagar 18.00–19.00
 • U10 (flickor och pojkar födda 2013 och 2014) – måndagar och onsdagar 18.00–19.00
 • U12 (pojkar födda 2011 och 2012) – måndagar och onsdagar 18.00–19.30
 • U14 (pojkar födda 2009 och 2010) – måndagar och onsdagar 18.00–19.30
 • P16 (pojkar födda 2007 och 2008) – måndagar och onsdagar 19.00–20.30
 • P18 (pojkar födda 2005 och 2006) – måndagar och onsdagar 19.00–20.30
 • F15 (flickor födda 2008-2012) – måndagar och onsdagar 18.00–19.15
 • F18 (flickor födda 2005-2007) – måndagar och onsdagar 18.00–20.00

Vid samtliga tillfällen samlas vi vid Hammarby Rugbys beachflagga som är uppsatt vid läktaren mitt mellan de två rugbyplanerna på Gubbängsfältet.

Vad händer när nybörjarveckorna är slut?

Har du varit med som nybörjare och vill fortsätta spela rugby? Härligt, välkommen till oss! Om du vill fortsätta spela med oss så får du betala en medlemsavgift och en träningsavgift. Eftersom säsongen tar slut i oktober betalar du halv träningsavgift om du börjar i augusti. Mer information om priser hittar du här: https://hammarbyrugby.se/foreningen/medlemsavgifter/

Hade du gärna varit med på nybörjarveckorna, men kan inte? Ingen fara – det går bra att testa på ändå! Då är du välkommen till en av våra ordinarie träningar. Innan du kommer, anmäl dig här (inte heller den här anmälan är bindande): Anmälan till våra lag (svenskalag.se)

Men… vad är egentligen rugby?

Rugby är en sport som har sitt ursprung i England. Två lag möter varandra under en match och det lag som har flest poäng när matchen är slut vinner. Det finns flera sätt att få poäng, men det som är mest värt (5 poäng) är att göra ett försök. Det innebär att man lägger ner bollen bakom motståndarnas försökslinje och får därefter möjlighet att sparka bollen mellan två stolpar för ytterligare 2 poäng.

Låter väl inte så komplicerat? Men det som försvårar ett försök är att motståndarna får tackla den som har bollen! Så för att få bollen framåt gäller det att springa framåt, för när du passar till dina lagkamrater så måste du passa bakåt. I de flesta fall kommer du att bli tacklad om du springer med bollen och då behöver laget finnas med som support (för att kunna göra en ruck som det heter) så ni behåller bollen inom laget.

Det finns många regler i rugby och det går alldeles utmärkt att börja spela utan att kunna dem alla. Men några tips att ta med dig till din första träning:

 • Du får bara passa bakåt
 • Du får bara tackla en motståndare när hen håller i bollen
 • Har du bollen, spring rakt fram
 • Har en lagkompis bollen, följ efter som support
 • Och det allra viktigaste, glöm inte att ha roligt!

Varmt välkommen att bli en del av Hammarby Rugby!

Bild från Hammarbys rugbyfestival i maj 2023