Tacklingsträning

F15 är den yngre flickklassen i rugby. Våra F15-tjejer har egna minst en dag i veckan och kan därutöver träna med jämnåriga killar om de själva vill. De kan spela matcher både i de mixade ungdomsklasserna och i den egna flickklassen.

I augusti 2021 startade vi en särskild flicksatsning då vi vill ge fler tjejer chansen att prova vår sport. Vi håller nu på att bygga upp vår tjejverksamhet. Innan ni kommer ner på en träning och testar vill vi att ni registrerar er hos oss. På det sättet får ni också tillgång till all information via vårt intranät, och riskerar inte att missa om en träning ställs in med kort framförhållning.

Har ni några frågor eller vill veta mer, kontakta oss på flickor@hammarbyrugby.se

Så här tränar vi

F15 tränar två till tre gånger i veckan. Två av träningarna är på vardagar, och de lördagar vi inte spelar match brukar vi också träna. Var och en deltar på så många träningar som man kan och vill och spelar match är det passar. Varannan söndag är det särskilda flickträningar i Stockholm som alla föreningar deltar på. Detta brukar även vi göra. Titta i kalendern för att se uppdaterade träningstider.

Under sommarsäsongen, oftast från april-oktober, tränar vi på Skarpnäcks Sportfält och på Gubbängens Rugbyplaner. Under vintersäsongen tränar vi inomhus, men brukar också ha ett träningsuppehåll.

Matcher

I Stockholm brukar föreningarna turas om att anordna matchspel, så kallade rugbyfestivaler, på lördagarna. Då träffas flera föreningar och spelar, oftast två matcher per lag. Syftet med rugbyfestivalerna är att spelarna ska ha roligt och få utvecklas som rugbyspelare i att spela match. Det är frivilligt att vara med och spela match och ni deltar så ofta om ni kan och vill.

I klassen F15 är man 5 spelare på plan och en match är 2×7 minuter. I övrigt är reglerna desamma som för U14, dvs man spelar både med tacklingar, rucks och mauls. Däremot är det till exempel inte tillåtet att sparka på bollen. Denna klass är inte alltid med på rugbyfestivalerna eftersom tjejerna istället brukar träffas på egna turneringar.

Efter match är det tredje halvlek. Det innebär att motståndarna träffas och äter tillsammans. Detta är en av de saker som gör rugbyn unik jämfört med andra idrotter och introduceras därför tidigt för spelarna.

F15 är en av klasserna på ungdoms-SM. Har vi inte eget lag då kan våra tjejer spela med någon av de andra föreningarna. Stockholm deltar ibland med regionslag som brukar heta Stockholm. Ibland anordnas det också särskilda flickturneringar som vi kan delta på.

Veta mer

Här kan du läsa mer om avgifter.

Här kan du läsa mer om våra ledare.

Här kan du läsa mer om hur vi i Hammarby Rugby arbetar med säker träning.

Historia

Hammarby har i flera år haft enstaka flickor i åldersklassen F15, men vi har än så länge inte deltagit med något eget lag på turneringar. Tjejerna i åldersgruppen spelar än så länge med U14.