I helgen som gick var det ungdoms-SM i Vänersborg och Hammarby var på plats med ett femtiotal spelare fördelade på U12, U14, F15, P16 och P18. För oss som förening är detta ett ytterligare ett steg framåt, då vi var lika många som deltog förra året, men då inräknat våra U10 som också var med.

Hammarby rugby under USM 2024
Hammarby rugby under USM 2024

För de yngsta, U12, spelas turneringen som en nationell rugbyfestival. Under helgen hann de spela totalt 6 matcher och mötte både Stockholmslag och lag från väst och syd. Laget bestod av hela 15 spelare och laget har bara sedan våren utvecklat både spel och laganda. En sak som har varit i fokus har varit tacklingar, och tränarna berättade stolt hur de numera tacklar så lågt att motståndarnas tacklingar ser höga ut. Dessutom har supporten förbättrats och laget spelar som ett lag. 

Snörplig fjärdeplats för U14

I U14 spelar vi tillsammans med NRK Trojan och hade under helgen också förstärkning av fem spelare från Lugi. Våra U14 visade för ett par veckor sedan, när vi var i Köpenhamn och spelade tillsammans med Vänersborg/Göteborg, att de är snabba på att få till bra samarbeten med nya lagkompisar. Lugi var inget undantag utan redan efter uppvärmning och första matchen hade vi hittat varandra. Efter lördagens gruppspel var vi rankade 2 i vår grupp och gick till semifinal. Där blev det en fantastisk och tajt match mot Malmö som tog hem segern med ett försök med 15 sekunder kvar av matchen. I bronsmatchen blev sedan ytterligare en förlust och laget slutade fyra. Besvikelsen var stor timmarna efter matchen, men så småningom kom de positiva delarna från helgen att väga över. Ingen av oss hade trott i början av säsongen att vi skulle slåss om medaljerna, och merparten av spelarna är dessutom U14 även nästa år.

Hammarby rugby under USM 2024

Flest flickspelare i XX Stockholm

4 tjejer deltog i klassen F15 genom att spela i samarbetslaget XX Stockholm. I laget deltog  också spelare från NRK Trojan, Stockholm Exiles, RCLF och Erikslund, och med Hammarbyögon var det positivt att se att vi hade flest spelare med i laget. Utmaningen för gänget var att merparten av spelarna tränat rugby i några få månader eller mindre, och mot de mer erfarna motståndarna fanns inte mycket att göra. Ledarteamet kunde dock se framsteg från match till match och nu ska samla mer erfarenhet för att ta revansch nästa år.

Jämna matcher i P16 och P18

I de två äldsta åldersgrupperna på pojksidan spelades många väldigt jämna matcher. Hammarby spelar den här säsongen tillsammans med Erikslund i båda åldersgrupperna, och i P18 deltog dessutom spelare från Stockholm Sharks och Attila under namnet Stockholm United. 

P16 bestod av fem lag och efter gruppspelet låg vi trea i gruppen efter att ha spelat oavgjort mot fyran Uppsala. Det innebar att lagen möttes igen i en match om tredje plats, vilket dessvärre slutade till vår nackdel. Ytterligare en fjärdeplats.

I P18 var fokus att spela som ett lag, jobba för och med varandra och att ha kul. Här var det sex lag i gruppen, och i första matchen var fokuset på topp, men resultatet blev 5-7 till Uppsala. Därefter blev det två ganska klara förluster mot Enköping och Exiles. Mot Vänersborg kom så småningom gruppspelets enda vinst, men i söndagens placeringsmatch om femteplats tog de revansch. På prisutdelningen blev i dock ett Fairplay-pris.  

Hammarby Rugby ungdom under USM
Inkast med stil

Tack till alla!

Så många spelare har under helgen levererat både på och vid sidan av planen och ledarteamen har flera gånger uttryckt sin stolthet. Som barn- och ungdomsansvar kan jag med glädje säga att vi fortsätter att ta steg framåt, och jag sneglar på siffrorna från när ungdoms-SM var i Vänersborg senast, 2018, och konstaterar att vi då deltog med sex spelare. Stort tack till våra tränare och medföljande föräldrar som möjliggör att vi kan ge spelarna denna upplevelse.Tack också till våra fina samarbetsföreningar och så klart till arrangörerna i Vänersborg!

Kategorier: Ungdomar