En spelare håller i bollen och tar fart

Steven White går till attack. (Foto Anders Ögren)

Herrlaget är klara för SM-veckan i Malmö i 7-mannarugby. Enligt den ursprungliga planen skulle semifinalen i kvalet spelats idag torsdag men denna ställdes igår in. Förklaringen är att Sandviken dragit sig ur spelet och då blev det endast fyra lag kvar. Eftersom det fanns fyra platser att spela om kom de kvarvarande föreningarna överens om att ställa in semifinalen.

Johan Gustavsson, lagkapten i herrlaget säger: För oss handlade det främst som spelarnas hälsa och säkerhet. Vi har en ny match på lördag och att ha endast en dags vila emellan innebär en väldigt stor skaderisk. Lagen har kommit överens om seedningen inför SM-veckan och Hammarby placeras som fjärde och sista lag i den norra gruppen. Den södra semifinalen spelas idag och information om matchspelet kommer när det närmar sig slutet av juni.

 

Väntad förlust mot Pingvin i 15´s
En grönvit spelare är högt upp i luften och tar bollen framför motståndaren.

Hammarby vinner ett inkast. Bilden är från Hammarby-Exiles 2017. (Foto Anders Ögren)

Förra lördagen spelade herrarna tredje matchen i Allsvenskan, mot topplaget Pingvin från Trelleborg. Som väntat blev motståndet för svårt men tränare Kieran Babb är ändå nöjd: Spelmässigt var det ett stort steg framåt jämfört med förra helgens storförlust. Försvaret höll ihop ganska bra och vi kommunicerade bättre. Med Christopher ”Sidge” Sedgewick tillbaka från förra helgens landslagsspel vann vi våra egna inkast och kunde också ta några av motståndarnas. Matchen slutade 47-0 till Pingvins fördel.

Det är tydligt att serien består av två topplag, och fyra lag som är hyfsat jämna. Pingvin har på tre matcher inte släppt in ett enda försök och Exiles la ytterligare en krossande seger till handlingarna i sin match mot Enköping (vann med 106-0 på bortaplan). Får vi igång vårt anfallsspel och får backlinjen på plats vill jag ändå tro att vi ska kunna ge Pingvin ett större motstånd när vi möter dem nästa gång, säger Kieran.

 

Två vinstsugna lag möts på lördag

På lördag 1 juni är det dags för ytterligare en hemmamatch när Hammarby tar emot Enköping. Båda lagen har dubbla storförluster mot topplagen i bagaget och är nu sugna på att visa vad de går för. Enköping förlorade dessutom en jämn match mot Göteborg för ett par veckor sedan och är troligen ute efter årets första vinst. Hammarby vill så klart visa att vi är topp 3 genom att åter vinna. Eftersom vi dragit på oss ett par skador saknar vi några spelare i truppen säger lagkapten Johan. Vi ska ta med oss försvaret från förra matchen och börja spela bollen i anfallet, då ger vi Enköping en match, avslutar han.

 

Rugbyfestival på Skarpnäck
Tjejer och killar står uppställda tillsammans inför match

Mixlaget i U14 från förra helgens ungdomsfestival innehöll förutom Hammarbyspelare också spelare från Trojan och Attila.

Under förmiddagen och tidig eftermiddag anordnar Stockholms Rugbyförbund en ungdomsfestival på Skarpnäck. Från klockan 10 finns det chans att se U8-U14 innan herrarna sätter igång. -Hammarbys ungdomar kommer precis som tidigare under säsongen spela tillsammans med Trojan och Attila, säger John Oxford som är ungdomsansvarig. De tre föreningarna har samarbetat under hela året och bär olika föreningströjor under de olika festivalerna. Totalt har Hammarby nu 18 barn- och ungdomsspelare vilket är en fördubbling mot förra året. -Vi vill så klart bli ännu fler, säger John, framför allt är det spelare i ålder 9-14 som är i rätt ålder för våra lag.

Hammarby kommer inte att ha  någon egen försäljning på plats, däremot finns det försäljning under ungdomsmatcherna för den som vill förse sig med ät- eller drickbart.