Tyvärr behöver vi idag lämna det tråkiga beskedet att vårt damlag drar sig ur 15’s-serien i år. Laget har kommit till ett tufft, men gemensamt, beslut utifrån de förutsättningar som finns idag.

Här kan du läsa om anledningarna till beslutet. Längst ner i nyheten kan du ta del av brevet som har skickats till Svenska Rugbyförbundet.

Hur började det?

Hammarby IF Rugby Dam har sedan starten 2019 strävat efter att skapa ett hållbart lag med kvalitativ rugby. Det har funnits en uttalad vilja att öka antalet damrugbyutövare och antalet damlag i Sverige och i perioder har laget verkligen lyckats. Under 2021 lyckades Hammarby inte bara ha ett – utan två – anmälda lag till 7’s-serien. Antalet damer som faktiskt har prövat på den fantastiska sporten rugby hade garanterat varit färre om inte vårt damlag hade funnits.

Utdrag från damernas brev till Rugbyförbundet
Härlig bild på damlaget efter den historiska vinsten 0-54 borta mot Karlstad, säsongen 2022.

Varför blev det såhär?

Träning i början av 2024 – för få för 15’s just nu, men laget välkomnar alla som vill att bli en del av gemenskapen

I år finns inte tillräckligt många spelklara spelare i damlaget för att klara av att spela som ett hållbart lag.

Det finns en risk att de spelare som är redo inte kommer att mäkta med, varken fysiskt eller mentalt, om laget försöker sig på en hel 15’s säsong.

Därför väljer Hammarby IF Rugby Dam att ta ett steg tillbaka, för att helt kunna fokusera på att bygga upp laget så att det framöver klarar av att spela samtliga matcher som ingår i Allsvenskan 15’s.

Utdrag från damernas brev till Rugbyförbundet

Vad händer nu?

Damlaget har tagit beslutet tillsammans och i samband med det visat prov på stor mognad och tilltro till varandra. Laget kommer nu att fokusera energin på att bygga vidare på de fantastiska spelare som finns i laget idag och satsa hårt på att rekrytera in fler damutövare till vår sport!

Damerna har fortfarande ett lag anmälda i 7’s och avser att delta i den som planerat. Utöver det planerar laget att undersöka andra möjligheter att utveckla nuvarande – och nya – spelares matchspel.

Brev till Svenska Rugbyförbundet

Om du har frågor eller funderingar om beslutet, tveka inte att höra av dig till någon av brevskrivarna:

Anja Näslund, Ordförande Hammarby IF Rugby
ordforande@hammarbyrugby.se, 0709-967099

Amanda Hamfelt, Damansvarig, Hammarby IF Rugby
dam@hammarbyrugby.se

Här kan du ta del av brevet i sin helhet: https://hammarbyrugby.se/wp-content/uploads/2024/04/240423-Damlaget-drar-sig-ur-Allsvenskan.pdf

Kategorier: Senior damer