En person springer med en boll i famnen och är jagad av en annan person.

Camilla från Hammarby har full fart framåt. (Foto: Tomas Berg)

I helgen som gick var det extra mycket rugby på Skarpnäcks Sportfält. Rugbyfestivalen, Stockholm Rugbyförbunds ungdomsturnering som flyttar från spelplats till spelplats  var på plats och gav oss hemmaplan. Åtta hammarbyspelare var med och spelade (du ser dem på de vita shortsen på bilderna) och spelade precis som tidigare under säsongen i ett lag med Attila och Trojan.

– Att våra föreningar spelar tillsammans helg efter helg gör att de blir allt mer sammansvetsade även om de inte tränar ihop under veckor, säger Jesper Liljestrand, en av de huvudansvariga tränarna. –Man ser också att våra spelare får allt bättre spelförståelse och det gör det roligare att spela. Tacklingar och närkontakt är något som står högt på listan för kommande träningar. – Det behöver vi bli ännu bättre på, säger Jesper.

Rugbyfestivalen var den nästsista innan sommaruppehållet, nästa vecka bär det av till Sigtuna för ytterligare en spelomgång.

 

Blir fler och fler

Det gäller att ha full koncentration om allt ska bli rätt. (Foto: Tomas Berg)

I veckan som gick summerade vi till 18 barn- och ungdomsspelare i Hammarby, vilket är dubbelt så många som året innan. Flera har spelat sina första matcher nu under våren är det roligt att se utvecklingen. För dig som är 10-14 år och vill prova rugby är det perfekt läge, det finns ett gäng tjejer och killar att spela med som kan lite rugby, men alla lär sig nya saker på varje träning.

 

Herrarna lär sig också
Tre personer försöker att fånga en fjärde person

Det behövdes flera Enköpings-spelare för att stoppa senaste tillskottet i Hammarby, Michael Brown på väg mot poäng. (Foto: Tomas Berg)

Även herrlaget har en del att lära som lag. Matchen mot Enköping var jämn, och det var tydligt att Hammarby ännu inte är starka som lag. Flera av spelarna har tillkommit under vintern och våren och så sent som i veckan blev matchens bästa poänggörare, Michael Brown, klar för spel. Michael gjorde båda Hammarbys försök under matchen. Johan Gustavsson, lagkapten säger: -Vi har potential, men det är tydligt att vi inte är ihopspelade och inte kan varandra på planen. Små misstag blir svåra att hantera när kommunikationen inte fungerar. Samtidigt blir det bättre och bättre, så nu får vi sikta på att ta revansch när serien vänder om en månad.

 

Hammarby fortfarande trea i serien
Tre personer står tätt ihop runt en motståndare.

Ännu mer samspelta är det som gäller för att Hammarby ska vinna de avgörande fajterna. (Foto Tomas Berg)

Allsvenskan har visat sig vara en ojämn men jämn historia. De två topplagen vinner stort mot de andra fyra lagen som i övrigt spelar jämnt med varandra. Så jämnt att det i dagsläget är målskillnaden som avgör. Det innebär att en enstaka vinst kan bli avgörande i tabellplacering i höst. Att Hammarby får ihop försvaret så att det orkar hålla emot topplagen kan också  spela mycket stor roll framöver. Visserligen haltar tabellen då Södertälje och Göteborg har en match mindre spelad, men just nu ligger Hammarby trots allt trea.

Kommande helg spelas sista matchen i första halvan av serien, och då åker vi till Göteborg. Därefter blir det några veckors träning innan SM i 7-manna går av stapeln i Malmö.