Idag var det en historisk dag för oss i Hammarby. Som en av tre Stockholmsföreningar var vi med och bevittnade det första spadtaget till Gubbängens rugbyplaner.

Fastighetskontoret  bjöd in till träffen där vi förutom att bevittna spadtaget fick möjlighet att prata rugby med både tjänstemän och politiker. Första talare var förvaltningens projektledare som kort beskrev bygg- och tidplan. Mer om utvecklingsprojektet finns att läsa här. Därefter tog Dennis Wedin, fastighets- och borgarråd mikrofonen innan Karin Ernlund, Idrottsborgarråd gjorde detsamma. Båda beskrev hur de kände sig nöjda med att efter många år av evakuering stå redo för byggstart. Sist ut var Niklas Hammarstedt, ordförande i Stockholms Rugbyförbund som beskrev hur otroligt betydelsefullt det är för oss att nu få ett permanent hem. Tillsammans tog de tre sedan spaden och gjorde de symboliska grävtagen som markerar att bygget nu är startat.

 

Därefter bad de närvarande om att få veta mer om rugby och Allan Mabon från Stockholm Exiles, som har en stor erfarenhet av att kommentera rugby i svensk TV gav oss en historielektion. Med inledningen ”Cirkeln är sluten” refererade han till att Gubbängen faktiskt har varit hemmaplan för Stockholmsföreningarna en gång tidigare. 

 

Tajt tidplan med många kritiska moment

Tidplanen för byggandet är tajt. Traditionsenligt arrangeras den stora handbollsturneringen Eken Cup veckan innan midsommar på Gubbängen och så ska göras även 2021. Då ska planerna vara klara. För Stockholms Rugbyförbund är den fortsatta dialogen med byggentreprenör och Fastighetskontorets projektledare oerhört viktig. Förbundets anläggningsansvarige, Anja Näslund, betonade flera gånger under samtalen att det finns flera kritiska moment i byggandet som inte får missas. Ska planerna användas till spel på högsta nivå gäller det att följa de krav som ställs på en svensk rugbyarena. Det fortsatta samarbetet framöver är därför viktigt, något som också Niklas tryckte på i sitt tal.

 

Tre personer står bredvid varandra och håller i en spade med tre ihopsatta handtag. Tillsammans gräver de i en jordhög.

Kanogo Njuru, ordförande, Anja Näslund, sekreterare (i mitten) och Edona Alija, spelare och tränare för damlaget (till höger) lånade spaden en stund.

Vi från Hammarby kunde inte heller låta bli att låna spaden och göra ett eget spadtag. Nu ser vi fram emot att om knappt ett år vara tillbaka på invigning av planen. I väntan på det pågår planeringsarbetet för att ta plats i Gubbängen.