Efter två lärorika kvalomgångar där totalt 13 spelare gjorde sina allra första rugbymatcher någonsin, ett par spelade sina första seniormatcher och ett gäng veteraner gjorde debut i den grönvita tröjan,  kom på måndag eftermiddag beskedet. Tack vare att Hammarby har haft full trupp och spelat alla våra spelare har vi samlar ihop de bonuspoäng som behövs för att knipa den sista slutspelsplatsen. På lördag spelar våra damer SM-slutspel i 7s i Malmö.

Vi hade inte räknat med det, men när möjligheten kom säger vi inte nej. Här finns chansen att spela fem matcher till och att fortsätta att utveckla laget, säger tränare Edona Alija. Systemet med bonuspoäng har utvecklats för att föreningar ska stimuleras att arbeta aktivt med rekrytering av nya spelare, och det passar väl med den strategi som vi i Hammarby Rugby har valt, fortsätter Viktoria Svangren som bland annat är damansvarig.

Det historiska laget som var på plats i Uppsala.

Kvalomgång 1 – poäng i varje match

Signe Cedergren var historisk både genom att spela den första dammatchen och genom att vara första kvinnliga poänggörare någonsin.

Den första kvalomgången spelades i Uppsala den 1 augusti och Hammarby lämnade dagen som ett av tre lag som gjorde poäng i alla sina matcher. Känslorna både under och efter match var starka, särskilt när Signe Cedergren blev historisk genom att få in den allra första poängen av en kvinnlig spelare i Hammarby-tröja. Alla utom par stycken spelade sina allra första rugbymatcher någonsin och laget gjorde det riktigt bra. Korta perioder hade vi bollen under kontroll och levererade anfall i flera faser, alltså spelmoment efter spelmoment. Vi hade också flera fina tacklingar och kunde hålla emot i försvaret. Däremot märktes det att vi var ovana vid fasta situationer, så det behöver vi tränar mer på. Det var relativt väntat med förluster i alla matcher, men vi höll fast vid vår plan om att de nya spelarna skulle ha mycket speltid och få vänja sig vid matchspel.

Resultat

Enköping – Hammarby 41-5

Berserkers – Hammarby 36-5

Hammarby – Södertälje 5-22

 

Poänggörare: Signe Cedergren 5p, Cathryn Clackson 5p, Isabella Michau 5p

 

Plus och minus i Norrköping

Enköping försöker att ta sig igenom försvaret (Fotograf Lasse Johansson).

Den andra spelomgången kördes i Norrköping i lördags, samma motstånd och snarlika resultat. Framåt sett blev det några färre poäng för Hammarby, å andra sidan hade vi i exempelvis matchen mot Berserkers en flera minuter lång sekvens där de inte kunde ta sig igenom vårt försvar. Under veckan har vi tränat på att ligga närmare varandra i anfall och snabbt finnas på plats när en passning kommer, det var vi också mycket bättre på idag. Ytterligare ett par spelare gjorde Hammarby-debut. Till sist blev det även här tre förluster, men laget är taggade framåt.

Resultat

Enköping – Hammarby 51-0

Berserkers – Hammarby 30-0

Hammarby – Södertälje 5-22

Poänggörare: Cathryn Clackson 5p

 

Oväntat slutspel

Nu blir det alltså ett oväntat slutspel i Malmö helgen som kommer. Laget rankas sist av de åtta lagen som går till slutspel och kommer säkert få ytterligare ett par tuffa matcher. Samtidigt ger det oss en helt ovärderlig erfarenhet framåt: – Det är ju först nästa år vi tänker att vi ska kunna prestera, så nu får vi helt enkelt ytterligare en chans att träna, säger Viktoria.

Ett stort tack till JvV Trädgård som genom att vara matchsponsor i helgen gjorde det möjligt för oss att delta. Nu är bara frågan vem som vill samarbeta med oss kommande helg, och hjälpa oss att skicka damerna hela vägen till Malmö?