Veckan som gick går troligen till historien som en av de mest intensiva veckor vi haft verksamhetsmässigt. Full fart med matcher för både seniorerna och ungdomarna,  ett veterangäng som spelade touch, nybörjarkurs och ledare som arbetat på sportscamp. Vi börjar med seniorernas framfart på SM-slutspelet i 7s.

Full fart i både anfall och försvar. Här i första matchen mot Exiles. Foto Lasse Johansson.

Herrarna kom till slutspelet i Norrköping som dubbel grupptrea efter de två kvalomgångarna. I slutspelets gruppspel tilldelades man därför NRK Trojan som vann den södra gruppen, Exiles som var två i vår egen grupp och Lugi som kom fyra i den södra gruppen. Under kvalomgångarna har ett stort gäng med nytillkomna hammarbyspelare spelat sina första matcher med oss. Lite småskador gav oss vissa utmaningar till att ta ut truppen, men laget var ändå ett erfaret om ej samspelat lag. Det märktes också tydligt där spelet inte riktigt kom igång. Gruppspelet lämnades med tre förluster och därmed blev det spel om femte till åttonde plats på söndagen. Här blev det ytterligare en förlust mot Göteborg innan vi till sist fick igång spelet och samtidigt fick revansch på Lugi. En av de mest positiva delarna från helgen var utan tvekan debutanten Axel Rahne som började träna tillsammans med damlagets nya spelare förra året. I helgen blev det inte bara matchdebut utan också flera poäng gjorda. Stort tack till SMC som genom sitt stöd gjort helgen möjlig.

 

Damerna stolta och nöjda

Damlaget uppställda för fotografering

I början av veckan fick vi beskedet att damlaget också gick vidare till slutspel. Det innebar en möjlighet att spela lika många matcher till som redan spelats och laget har nu gjort mer än 10 matcher tillsammans. Tränare Edona Alija säger: – Laget har utvecklats enormt och tar fler aktiva beslut på planen. Vi har blivit bättre i de fasta situationerna och kan  spela flera minuter försvar utan att släppa igenom motståndaren. Vi kan också hålla igång bollen i eget anfall.

Viktoria Svangren, sektionsansvarig, fortsätter: – Det vi märkt är att motståndarna just nu ofta utnyttjar att vi behöver en halv sekund extra på oss för att förstå exempelvis domslut. Ju mer vi spelar och ju tryggare vi blir på regler, desto bättre kommer det att gå. Ledarteamet har återkommande betonat att hela året handlar om att lära och utveckla rugbyspelare. Berserkers är det lag som man spelat mot flest gånger, totalt fyra av de elva matcherna har varit mot dem. Och både spel- och resultatmässigt har det blivit bättre och bättre för varje match som gått. Hittills har 13 damer spelat sina första rugbymatcher någonsin, och ytterligare några kommer göra debut när det är dags för 15-manna.

Damerna har haft en fantastisk support den här veckan och vi vill tacka Bajen Fans och alla enskilda supportrar som har sponsrat oss så att resan till Malmö var möjlig. Ett tack också till Enköpings damer som delade buss med oss och på detta sätt gjorde att resan blev mer miljövänlig.

 

Ännu fler nya spelare på gång

Veckan som gick startades en ny omgång av nybörjarkurs för vuxna som vill prova rugby. Vid första träningstillfället i tisdags var hela 19 personer på plats, och på torsdagens träning kom ytterligare fem nya som även de ville testa på. Tränare Johnny sa efteråt att det helt fantastiskt att se så engagerade nya spelare som tog sig an varenda övning med full fart och entusiasm. Nybörjarkursen fortsätter i två veckor till och därefter slussas spelarna in i ordinarie lags träningar allt eftersom. Planen är att genomföra motsvarande kurser kontinuerligt framöver, så håll utkik.

Även på ungdomssidan har det funnits goda möjligheter att prova rugby under de senaste veckorna. Nicolas Diaz, en av tränarna för U12-U14, har representerat föreningen som ledare på Farsta Sportscamp där barn under sitt sommarlov får träna och prova många olika idrotter. Rugbyn var populär och upplevdes av många som väldigt annorlunda jämfört med vad de tidigare gjort.

 

Ungdomarna igång med kontakt igen

Helgens spelare i U14

Även ungdomslagen har i helgen varit iväg på matcher, för första gången i år med fullkontakt. Eftersom det fortfarande är lite sommarlov spelade Hammarby U14 tillsammans med Attila, NRK Trojan och Lycée Francais en mixmatch där föreningarna blandade spelarna och spelade 3 x 15 minuter. Det märktes att spelet var ringrostigt i början, men upplägget gjorde att det blev bättre och bättre spel för varje period. För många var det en av de första matcherna på U14-plan och i slutet av matchen var spelarna så väl som domaren trötta. Jesper Liljegren gjorde domardebut efter att tillsammans med Elliot från P16 ha gått en introutbildning för en vecka sedan.

Söndagen var det så P16-match i Enköping. Stockholm Exiles, tillsammans med vår Elliot mötte Uppsala/Enköping. Vi är så glada för möjligheterna till samarbeten mellan föreningarna som på detta sätt ger fler möjligheten att utvecklas i sitt rugbyspel.

 

Veteraner och 15´s

I helgen var det också ett gäng tidigare spelare som samlade ihop sig och spelade touch. Aktiviteten var ett enskilt initiativ, men vi hoppas att det kan vara starten på mer regelbundna veteranträffar.

Nu byter vi fokus och redan nästa helg är det dags för 15´s. Damerna åker till Enköping och herrarna tar sig an NRK Trojan på hemmaplan. I dagsläget spelar fortfarande alla matcher utan publik eftersom de räknas som offentlig sammankomst.