I den andra delen av ”Sneakpeek på vår verksamhetsberättelse” dyker vi ner i våra seniorverksamheter. Ingen har väl missat att det stora för 2020 är att vårt damlag spelade sin första säsong?

Damverksamheten 2020

När vi 2018 beslutade om att starta damverksamhet gjorde vi en treårsplan för detta. Planen bestod i huvudsak av tre punkter att utgå ifrån:

 • 2019 – Fokus på rekrytering.
  • Mål 1 var att gå från 0-15 spelare vilket vi lyckades med
  • Mål 2 var att träna 1-2 gånger per vecka april-oktober vilket vi lyckades med
  • Mål 3 var att spela en träningsmatch i någon form, vilket vi lyckades med
 • 2020 – Fokus på fortsatt rekrytering och utveckling av befintliga spelare.
  • Mål 1 var att rekrytera ytterligare 10-15 spelare, vilket vi lyckades med
  • Mål 2 var att spela alla matcher i 7s och 15 med fullt lag på plan och avbytare på bänken ( i 7s hade vi till och med så många spelare att vi lånade ut till andra föreningar)
 • 2021 – Fokus på prestation och fortsatt rekrytering till ett nytt utvecklingslag

Vi bestämde tidigt att vi vill starta ett damlag från grunden. Målet var därmed att rekrytera nya personer som inte tidigare har spelat rugby. Detta eftersom vi tror att fler spelare i fler lag är en förutsättning för att svensk rugby ska utvecklas. Därför är vi stolta över att vi under 2020 har haft mer än 20 nya seniorspelare som gjort sina allra första rugbymatcher. I vårt damlag har mer än halva laget börjat spela rugby under 2019 eller 2020, och fått stark stöttning av det tiotal spelare som spelat rugby innan de anslöt till Hammarby.

Laget som representerade oss i slutspelet i Malmö.

Extra kul var att målet om fulla lag innebar att vi samlade bonuspoäng på 7´s och därför tog oss till slutspel. För oss var det oerhört värdefullt att få spela så många matcher som det bara gick under året. Ett stort tack till alla de privatpersoner och organisationer som gjorde det möjligt för oss att åka till Malmö och spela slutspelet. Utan er hade 2020 inte gått lika bra. 2021 ser vi fram emot att äntligen få spela en hemmamatch inför alla våra supporters.

 

Herrverksamheten 2020

”Sila”, en av årets alla nykomlingar i Hammarby

Herrarna har varit basen i Hammarby Rugby i 20 år. Förutsättningarna för laget har varit olika från år till år och i år visade det sig att vi hamnade i ett generationsskifte. En stomme från 2019 fanns kvar, men det anslöt också många nya spelare under året. Flera av dessa hade visserligen spelat någon form av rugby tidigare, men året fick ändå fokus på uppbyggnad. Flera spelare skadade sig också under säsongen, och en detalj som lagledning lyckats väl med är att inspirera spelarna till att sig an nya positioner.

Inför säsongen var våra viktigaste mål att få en stabil ledarstab till A-laget och att börja bygga ett utvecklingslag. Detta såg också lovande ut under försäsongen då två nya tränare anslöt för att ta sig an utvecklingslaget. Flera nya spelare anslöt också under de första månaderna men när pandemin tog fart bromsades dessvärre detta. Några nya spelare har ändå hängt i och även herrlaget har haft några rugbydebutanter som under året spelat sina allra första rugbymatcher.

Även målet om ledarstab gick halvvägs i uppfyllelse. Målet var visserligen bara fyra ledare, och vi har under året haft sju personer involverade i herrarnas verksamhet. Flertalet av tränarna har dock också varit spelare och på sikt vill vi att verksamheten står stabilt med ett ledarteam som har detta som enda uppgift.

Placeringsmässigt blev det en sjunde plats i 7s och en 4e plats i 15s. Inget vi är nöjda med, men med en 45-mannatrupp att bygga på inför kommande säsong hoppas vi att den blir spelmässigt bättre och att även utvecklingslaget tar fart.