I vår tredje sneakpeek på årets verksamhetsberättelse tittar vi närmare på något som varit en hemlighet ända till nu, årets föreningsutmärkelser. Precis som de flesta föreningar och förbund har Hammarby ett antal utmärkelser som delas ut varje år, normalt på föreningens årsmiddag.

Eftersom årets årsmiddag har skjutits på framtiden på grund av pandemi-restriktionerna har inte heller årets vinnare publicerats. Nu är det dock dags och från styrelsens sida vill vi ge ett stort grattis till årets vinnare. Men innan vi presenterar dem backar vi till 2019 års årsmiddag som satte igång våra interna diskussioner.

 

Jämställda och demokratiska utmärkelser

2019 var första året som vi hade både dam- och herrlag som skulle ha utmärkelser och inför den årsmiddagen konstaterade vi att vi behövde göra om en del så att utmärkelserna inkluderade alla vår lag och stämde överens med våra värderingar. Detta blev därför en punkt i verksamhetsplanen för 2020, våra utmärkelser behövde en revidering. I och med vårt 20års-jubilieum så kändes tajmingen klockren. Styrelsen ville behålla den demokratiska andan och varje verksamhetsområde fick därför ansvar för att ta fram sina egna utmärkelser, utifrån instruktionen att de skulle följa vår värdegrund. Precis som tidigare var det också respektive ledarteam som utsåg personerna som fick utmärkelserna.

Den sista utmärkelsen, Årets Hammarbyare, tog styrelsen ansvar för. Vi gjorde om definitionen av vad priset innebär med fokus på en av våra punkter i värdegrunden: Föreningen, laget, jaget. Med detta menar vi att föreningens bästa är det viktigaste för vår utveckling. Årets Hammarbyare ska därför vara en person som genom ideellt arbete gjort föreningen till en bättre förening. Här valde vi ett bredare grepp och alla medlemmar i föreningen erbjöds att nominera personer som styrelsen därefter valde utifrån.

 

Barn- och ungdom – utmärkelser 2020

Barn- och ungdom hade som de brukar en säsongsavslutning på egen hand och hann dela ut sina utmärkelser innan restriktionerna helt stängde möjligheten till att ses fysisk. Här har man valt totalt fyra olika utmärkelser och fördelade dessa enligt följande:

Fyra personer står bredvid varandra med varsin plakett i handen.

På bilden ser vi från vänster Andreas, Björn, Max och Camilla.

Årets närvaro: Björn Ånestrand

Årets inställning: Andreas Wistrand

Årets nykomling: Max Thornton

Årets spelare: Camilla Bagniato

 

 

 

Dam – utmärkelser 2020

Årets rookie har visat en beslutsamhet och vilja och var vår räddare i nöden när vi behövde henne som mest. Hon kan spela allt från vinge till propp. Årets rookie tvekade inte en sekund när hon blev tillfrågad om att spela match efter sin första vecka som rugbyspelare. Hon är en naturbegåvning och har rugbyinstinkter som är svåra att träna upp. Årets rookie Ellen osar rugby!

Tre tjejer står i grönvita tröjor och vita shorts. De ser glada ut.

Ellinor Brandt (i mitten) gjorde matchdebut 22 augusti tillsammans med Emelie Selldén och Karolina Jonsson.

Damerna bestämde sig för att ha tre utmärkelser. Årets nykomling var just i år extra utmanande eftersom de flesta i laget var nykomlingar i rugby. Men genom att ha detta pris varje år vill vi visa att vi är en förening där nybörjare är välkomna varje år.

Man valde också att ha varsin utmärkelse för 7s och 15s för att uppmärksamma att de två spelformerna innebär att olika kvaliteter behövs.

 

 

 

 

 

Årets 7s spelare är Captain Fantastic som var helt ovärderlig för laget. Hon hade den stora utmaningen att vara kapten för ett helt nystartat lag. Hon stod för stabilitet, trygghet och för en majoritet av lagets löpningar och tacklingar. Hennes uthållighet och tålamod är från en annan planet. Årets 7s spelare är Cathryn!

Årets nykomling: Ellinor Brandt

Årets 7s-spelare: Cathryn Clackson

Årets 15s-spelare: Runa Gullikson

Årets 15s spelare kan göra allt och lite till. Utan att säga ett ord stabiliserar hon klungan, hoppar i inkasten och gör tacklingar ute på vingen och allt detta under en och samma match. Årets 15s spelare är pålitlig i alla situationer. Hon är lugn och har byggt tillit som stäcker sig över alla rugbysamanhang. Årets 15s spelare är Runa!

 

Herr – Utmärkelser 2020

Herrlaget bestämde sig för att ha ungefär samma uppdelning som tidigare, kort och gott årets nykomling och årets spelare.

Mattias har under året varit stabil i laget. Här på slutspelet i 7s.

Årets nykomling: Mattias Mucherie

En nykomling i laget som utvecklats enormt mycket under året. Fantastisk inställning och tagit sig an nya utmaningar och positioner på ett imponerande sätt. Vi ser fram emot ett spännande 2021 för Mattias.

Årets spelare: Måns Derk

Årets spelare har varit väldigt pålitlig både i sin närvaro och med sitt spel. Han har bidragit med erfarenhet och en energi i sitt spel som varit föredömligt. När truppen varit skadedrabbad så presterade Måns på topp i varje match och gjorde en stor skillnad för laget.

 

Årets Hammarbyare

Nomineringarna till Årets Hammarby innehöll många fina exempel på vad vi som förening tillsammans åstadkommit under året. Totalt olika åtta personer nominerades och styrelsen tackar alla som bidrog med nomineringar. Årets Hammarbyare valdes med en lång motivering (här förkortad):

Personen har skapat förutsättningarna för oss som förening genom att styra upp styrelsearbetet med extremt hårt och mycket arbete, men också genom att vara i verksamheten och ta tag i enskilda aktiviteter. Det finns inte någon som gör eller har gjort mera än vad Årets Hammarbyaren gör för vår förening och det är inte många som ser det arbete som sker. När vi behövt stöd och hjälp på vägen eller haft kunskapsluckor har vi fått stöd och hjälp från en individ i alla lägen. Årets Hammarbyares engagemang, kunskap och välvilja har varit ett av de viktiga benen i verksamheten under året som gått och det har hjälpt oss att hålla den kvalitet vi gjort. Årets Hammarbyare har agerat och handlat på ett sätt som skapat tillit genom att agera på ett sätt där vi vet var vi har personen. Personen verkar som en förebild för andra i föreningen, om fler agerar i samma anda, med samma engagemang och höga kunskap och kompetens så finns det inga gränser för hur långt vår förening kan nå! Tack Årets Hammarbyare för säsong 2020, ingen annan individ i föreningen har stöttat och varit lika viktiga för oss som du har varit!

Årets Hammarbyare: Anja Näslund

 

Åter igen, ett stort grattis till alla utnämningar och tack till er för att ni är en del av Hammarby Rugby! De utmärkelser som ännu inte fått komma hem till sin ägare kommer att delas ut vid lämpliga tillfällen längre fram.