Sofie Svanfeldt, Emelie Selldén och Johanna Dahlén från Hammarbys F18-lag (flicklag för tjejer 16-18 år) och damlag har blivit uttagna till Sveriges F18-landslag.  Tjejerna representerar Sverige i en turnering i Gdansk 16-18 juli som räknas som EM för åldersgruppen. Spelformen är 7´s, det vill säga den versionen av rugby som spelas med sju spelare och som också är en del av OS.

Alla tre började spela rugby under 2020 och tränar och spelar med Hammarbys damlag. I och med uttagningen blir de historiska som föreningens första kvinnliga landslagsrepresentanter. När du tittar på matcherna ska du hålla utkik efter nr 6, 9  och 11 som är Hammarbys spelare.

 

Sju lag gör upp om EM-titeln

Totalt sju lag gör upp i mästerskapet som inleds med ett gruppspel där alla möter alla. När detta skrivs har första omgången spelats och Tyskland, Polen och Sverige har gått segrande ur sina första matcher.

Sveriges resterande gruppspelsmatcher är planerade till:

16/7 13.07 Sverige vs Ungern

16/7 15.44 Sverige vs Turkiet

16/7 15.59 Sverige vs Polen

17/7 15.44 Sverige vs Lettland

17/7 18.18 Sverige vs Tyskland

 

Du kan följa alla matcher kostnadsfritt och se dem i efterhand via Rugby Europes webb. Du behöver registrera dig och ser därefter matcherna i inloggat läge. Ett längre reportage om tjejernas upplevelse kommer efter turneringen.

 

Startade med öppet läger

Äventyret startade med ett öppet träningsläger för alla tjejer födda 2003-2006 helgen innan midsommar. Efter lägret var det länge osäkert om det skulle bli en turnering i Polen, men för drygt en vecka sedan kom beskedet. Förra helgen genomfördes ett nytt läger för dem som var uttagna till truppen och då kom också det officiella beskedet om laget. Sedan dess har det varit snabba förberedelser inför avresan som skedde igår torsdag.

De allra flesta i truppen deltog på lägret förra helgen.

Hela truppen:

Johanna Dahlén – Hammarby IF
Rebecka Hillelson – Erikslunds KF
Medeleine Jansson – Enköpings RK
Molly Melin – Malmö RC
Emilija Miftari – Pingvin RC
Angel Nera Mortensen – Pingvin RC
Tess Proos – Enköpings RK
Maud Ringertz – Erikslunds KF
Sonia Smolina – Malmö RC
Sofie Svanfeldt – Hammarby IF
Emelie Xiong Selldén – Hammarby IF