Efter att damerna placerat sig fyra i gruppen blev det dubbla matcher mot Karlstad för att reda ut platserna sju och åtta i årets Allsvenska. Hammarby gick segrande ur gruppspelsmatchen, men inför den första placeringsmatchen var det ändå osäkert hur det skulle gå.

Den första  matchen spelades den 2 oktober i ett regnigt och blåsigt Karlstad. Hammarby mönstrade nästan full styrka men förutsättningarna inför och under match var långt ifrån optimala. Att matchen slutade 10-12 säger något både om lagens jämnhet och om utmaningarna att spela bra rugby i vädret. Matchens stora händelse inträffade dock med endast några minuter kvar. Knaket hördes över planen när Hammarbys spelare Marleen Erler bröt benet, på hela tre ställen visade det sig efteråt. Matchen spelades klart och trots chocken över den allvarliga skadan lyckades Hammarby hålla ihop spelet och ta sig hem med segern.

 

Laget efter matchen på Gubbängen

Retur på Gubbängen med stor dominans

Den 9 oktober var det så dags för retur, hemma på Gubbängen. Den här gången visade laget var skåpet skulle stå och hade kontroll från start till slut. Tidigare har man tröttnat efter 60 minuter och inte orkat hålla ihop spelet, men nu satt det hela vägen till slutsignal. Vinsten 31-0 gav damerna deras första nolla i försvar. Dessutom blev de historiska när det tog föreningens första seniorseger på nya hemmaarenan Gubbängsfältet. Därmed vann Hammarby båda matcherna och fick sjunde plats med mersmak.

Tränare Viktoria Svangren sa efteråt ”Egentligen har vi spelat en enda match där laguppställningen varit optimal utifrån varje spelares kapacitet. Den här matchen närmade vi oss äntligen det och det är skönt att få avsluta säsongen med en känsla av att ha kontroll från start till slut”. Hon fortsätter: ”I år har vi haft 26 spelare tillgängliga under stora delar av säsongen och det är lite för lite om vi vill hålla en jämn hög nivå. Till  nästa år vill vi därför bli ännu fler. Men först ska vi njuta av den här säsongens framsteg.”

Matchen i sin helhet finns att ses på vår youtubekanal.