Äntligen är julen förbi och preseason, eller försäsongsträningen, drar igång. Pre-season är alltid vecka 2-13 och den här vintern är vi utspridda på fyra olika träningsplatser i söderort. Våra verksamheter börjar också träna vid lite olika tillfällen. Bäst uppdatering och koll får du om du kikar in i kalendern.

Ungdomarna först ut

Mest träningssugna är våra ungdomslag U14 och P16 som drar igång redan onsdag 12 januari. Senare i veckan startar även U12. U8 och U10 drar igång i februari, medan tjejträningarna startar först efter sportlovet. De allra yngsta i knatte får längta ända till april. Att lagen startar lite olika och dessutom tränar olika mycket beror på flera saker.

En av de saker som väger tyngst när vi planerar säsongen är att vi i vill uppmuntra barn att hålla på med flera idrotter eftersom vi vet att det gynnar barn- och ungdomar i deras utveckling. Samtidigt finns det så klart spelare som bara tränar rugby, och de ska också få chansen till att göra det. De yngre lagen börjar därför träna lite senare och tränar färre timmar än de äldre lagen. Självklart är träningen frivillig i alla åldrar och håller man på med en vinteridrott tycker vi att den ska gå först.

Barn rör sig på en gräsplan samtidigt som det snöar.
Preseason förra året bjöd så klart på vinter emellanåt. Här tränar U8 och U10 tillsammans.
Nya spelare välkomna

Alla lag tar emot nya spelare, och även du som vill prova rugby för allra första gången är välkommen. Vi vill att du registrerar dig innan första träningen, då kommer du också nås av uppdateringar om något förändras. Exempelvis händer det att träningarna ställs in på grund av vädret. Lite längre fram i vår kommer det också flera olika prova på-tillfällen och try-outs för nya spelare, så är du inte redo att börja spela riktigt än är det bara att hålla utkik. Alla träningar följer gällande riktlinjer och vi anpassar övningar och upplägg.

Dam vecka 3, herr vecka 5, touch vecka 10

Seniorlagen drar även de igång lite olika och damerna kommer from den 23 januari att träna på söndagar klockan 12. Vecka 5 är det herrlagens tur. På måndagar är det extra fokus på grundläggande teknik och detta är en extra bra dag för nybörjare att träna. Torsdagarna kommer att vara mer fokus på de erfarna spelarna, men utvecklingslaget är välkomna. Även P18 kommer att träna med herrarna under vintern.

Sist ut på seniorsidan är touchrugbyn. Den börjar träna vecka 10 och passar dig som gillar att träna med boll men inte kan eller vill köra tacklingar och fullkontakt. I touchrugbyn tränar damer och herrar tillsammans och spelare från 16 år är välkomna.