Den 6 maj startade så vårt damlag, Rugbybönorna, sina träningar. Laget tränar på måndagar, vilket har blivit Hammarbys träningstid för nybörjare och i början av veckan kördes den andra träningen.

Redan från början har ledarteamet satt fokus på spelarnas säkerhet och därför består uppvärmningen bland annat av Fotbollsförbundets knäkontrollprogram. ”- Programmet har en god effekt på att förebygga knäskador som är vanligt i all form av bollsport”, säger lagkapten Edona Alija. Edona inleder varje träning med denna del innan tränare Johnny Engström tar över. En stor del av träningens fokus ligger på roliga passningsövningar samt lekfullt spel med kommunikation och intensitet.

 

Börjat tacklas
Två personer ligger på marken efter en tackling.

En av alla tacklingar från första träningstillfället.

Redan första träningen blev det en introduktion till tacklingar. Viktoria Svangren, damansvarig i styrelsen och spelare berättar: – Tacklingarna är en av de mest spännande och unika delarna med rugby jämfört med andra idrotter. För att lära sig att tackla och tacklas säkert är det viktigt med ordentlig träning på det.

Ledarteamet berättar att det är en hög nivå på träningen för att vara nybörjare som är igång. – Det är få tappade bollar under spel och övningar vilket beror på att alla tar ett stort ansvar, säger Viktoria. Man tittar, lyssnar och har koll på varandra,  bollen passas först när man ser att lagkamraten är redo att ta emot den. Det gör att det blir väldigt roligt att träna tillsammans.

Lagkaptenen avslutar träningen
Personer ligger på rad med benen mot himlen och gör styrka.

Självklart ingår även lite fys i träningen

Träningen avslutas i liknande anda som starten, Edona tar över ansvaret. Gruppen stretchar hela kroppen och reflekterar tillsammans över dagens träning. Trots det säger rykten att några av spelarna hade träningsvärk nästan en hel vecka efter den första träningen. Gillar du fysisk träning och att utvecklas verkar våra nybörjarträningar vara rätt ställe att träna på. Redan nu har vi en 7-mannatrupp, dvs spelare till att spela matcher med sju spelare på plan. Vår förhoppning är så klart att vi ska bli många fler rugbybönor. Vi ser fram emot kommande veckor och hoppas på att vi snart har vuxit till en 15-manna trupp. 33 damer har hittills anmält intresse. Viktoria avslutar:

Även om det är en satsning på att starta ett damlag så är måndagsträningarna öppna för alla nybörjare över 16 år. Så för dig som varit nyfiken på att testa med herrlaget men inte kommit dig för, här har du chansen att lära dig grunderna i lugn takt.

Läs mer om våra nybörjarträningar här.