Den här månaden får vi möta Kerstin som är en ny förmåga i Hammarby Rugby. Hon är Hammarbyspelaren som breddade sina ambitioner och engagemang från en till två Hammarby-föreningar. Ta del av hennes rugbyresa och hur hon snörade av sig skridskorna och på med dobbskorna. 

Kerstin har spelat bandy sedan barnsben. När hon flyttade till Stockholm för två år sedan började hon spela i Hammarby Bandy. Hennes rugbyresa började när en lagkamrat i bandyn sett att Hammarby Rugbys damlag skulle anordna en try out. Kerstin tillfrågades om hon inte skulle hänga med istället för att köra fysträning och på den vägen väcktes intresset för rugby. Kerstin berättar att hon direkt blev intresserad av sporten och kände att rugby skulle passa henne. Efter att ha varit med på testtillfället anmälde sig Kerstin till att få kallelser till träningar men var något tveksam i början till att gå. 

– Nu ångrar jag inte en sekund att jag gick på den där första träningen, säger Kerstin som under våren började träna med damlaget. Det hon fastnade för var att rugby är en sport för alla och att det finns en uppgift för samtliga oavsett vad man är bra på. Hon gillar även kombinationen av alla olika moment av spelet.

Rakt in damlaget
Kerstin efter första matchen i Enköping.

Kerstin som fyller 17 i år kunde tack vare sin idrottsbakgrund och fysik börja träna med damlaget direkt istället för F18. – I den åldern tittar vi individuellt på varje spelare för att bedöma hur de utvecklas bäst som spelare. I Kerstins fall bedömde vi att hon var redo för damträningarna och att de skulle utmana henne mest. Samtidigt deltar hon när det är möjligt i regionala F18-aktiviteter, säger Anja, flickansvarig i föreningen.

Men eftersom Kerstin inte fyllt 18 krävdes det också en dispens från förbundet för att få spela match med damlaget. Efter att ansökan äntligen gått igenom var det dags för den första matchen som spelades på bortaplan mot Enköping. – Första matchen var extremt kul och när matchen var slut ville jag bara spela mer, berättar hon. Att Kerstin fått mersmak för rugby var uppenbart för både tränare och lagkamrater som imponerades över hennes engagemang och hur hon tog för sig på planen. Kerstin själv berättar att matchen varit en lärorik erfarenhet. 

Likheter och skillnader

Den största skillnaden mellan bandyn och rugbyn är underlaget; där Kerstin gått från vitt till grönt. En annan skillnad är att det i bandy inte är tillåtet att tacklas, vilket inte var märkbart på de tacklingar som hon satte under debuten. Trots olikheterna så har Kerstin haft behållning av sina erfarenheter som bandyspelare och det finns också likheter mellan sporterna. Några av likheterna som Kerstin upplever är att man måste ha koll på vad som händer, hålla sin position och ropa högt. Från bandyn har Kerstin grundfysiken men även kombinationen av skridskoåkning och klubbteknik. Det har gjort att hon har fått en bra koordination vilket varit till nytta även i rugbyspelandet. 

Kerstin berättar att det bästa med att spela i Hammarby Rugbys damlags nog måste vara mottagandet man får och alla glada människor som spelar. Till personer som funderar på att testa rugby hälsar hon: – Prova på! Jag har börjat prata om rugby med nästan alla jag känner och säger till dem att de borde testa. Det finns något för alla idrottare att göra på rugbyplanen.

Blir du intresserad av att testa rugby? Som barn tränar alla oavsett kön ihop, men från tonåren finns det särskilda tjejlag, även i Hammarby. Du hittar träningstider för barn, ungdomar och damlaget direkt i vår kalender.