Efter noga övervägande har Hammarby Rugby valt att gå ner från Allsvenskan till division 1 den kommande säsongen.
Beslutet får starkt stöd av spelartruppen och vår meriterade tränare där i stort sett alla sagt att de kommer att bidra till att tiden i division 1 inte blir mer än en nödvändig säsong.
Vi förstår att den här nyheten kan komma som en överraskning och skapa en besvikelse hos våra supportrar, men vi tror att Hammarby Rugby behöver ta ett steg tillbaka för att klara ta tre steg fram. Låt oss förklara varför vi tagit det här beslutet.
Hammarby Rugby har under relativt kort tid gått igenom två stora generationsväxlingar av spelare. Stora delar av den spelartrupp och organisation som låg bakom både grundandet av föreningen och dess framgångar under 2000-talet valde att inom två säsonger hänga upp skorna och avsluta karriären. Samtidigt fick många av ledarna barn och valde att lägga energin på familjen. 2014 blev ett svårt år för Hammarby. Efter en tung, skadefylld säsong startade Hammarby Rugby om i division 1. Detta efter att föreningen valt att avstå från att spela de två sista, kostsamma (och för serien meningslösa) placeringsmatcherna i Allsvenskan. Svenska Rugbyförbundet valde att utesluta Hammarby Rugby som inte bestred domen.
Vi såg det som en möjlighet att under 2015 spela i en lägre division. Det blev också början på en rejäl generationsväxling i truppen. De äldre spelarna som byggt upp föreningen till vad det är i dag tog ett steg tillbaka samtidigt som nya nyckelspelare fyllde de tomma, stora skorna. Resultatet: en succésäsong där Hammarby blev bättre och bättre för varje match och till slut tog sig tillbaka till Allsvenskan 2016 genom att besegra Enköping Rugby Klubb i två kvalmatcher i september 2015. Resultatet över de två matcherna blev till slut 105-19. Hammarby Rugby var tillbaka!
2016 blev ett väldigt roligt år för Hammarby och vi slutade med bronsmedalj efter två raka segrar mot Södertälje i matchen om tredje pris. Vi nådde dessa framgångar tack vare året i division 1. Många nya spelare kom in och fick chansen att lära sig rugby, ha kul på plan och bidra till den vinnarkänsla vi lyckades bygga upp under 2015.
Tyvärr blev den nya generationen kortvarig. Även om många av spelarna är kvar så saknas i dag närmare 20 spelare från truppen som spelade 2016. Många av dessa var framträdande spelare. Åtta av dessa spelare har flyttat ifrån Stockholm. Ytterligare fem spelare har fått barn och gått in i småbarnslivet. Tre spelare närmade sig 40-strecket och två har skador som ännu inte läkt. Det är många spelare att ersätta under kort tid.
Trots detta lyckades vi tävla i Allsvenskan under 2017 tack vare ett farmarklubbavtal med Södertälje som haft tufft med spelare och inte anmält sig till seriespel under det året. De bidrog med runt åtta spelare under säsongen där vi slutade fyra. Även om det var ett fungerande koncept så inser båda föreningar att den inte är långsiktig då vi hoppas att Södertälje kan få igång sin verksamhet och bidra till att göra svensk rugby bättre, större och bredare.
Därför stod vi nu med valet att fortsätta i Allsvenskan med risken att vi inte får ihop tillräckligt med spelare under säsongen och tvingas till tråkiga beslut som att lämna WO eller att ta ett år i division – som 2015 – och komma tillbaka med en stark trupp som inte bara kan tävla en hel säsong men också utmana om finalplatser och medaljer. Vi har därför valt ett steg tillbaka för att återigen ta tre steg fram.
När vi i styrelsen och lagledningen diskuterade situationen med de ca 20 spelarna som visat intresse för spel i år möttes vi av stor förståelse och starkt engagemang för att ta A-laget tillbaka till Allsvenskan. I stort sett hela truppen har sagt sig vilja jobba mot det målet och vi är redan igång med både en rekryterings- och återrekryteringsplan för att stärka upp truppen inför den här säsongen och nästa säsong där vi hoppas och tror kommer spelas i Allsvenskan.
För att fortsätta tävla på hög nivå under det här året så har vi därför beslutat att anmäla Hammarby till 7-manna-mästerskapet, Stockholm 10s och Copenhagen 7s. De två senare turneringarna brukar erbjuda spelnivå som är betydligt högre än Allsvenskan. Det kommer vara nyttigt för oss inför kvalserien i slutet av säsongen.
Med det sagt. Hammarby IF Rugby mår som organisation bättre än på väldigt länge. Vi har en ny styrelse med många aktiva ledamöter som jobbar för att stärka föreningens position i Rugbysverige och bland Stockholms idrottsföreningar. Ekonomin ser bra ut och vi har fler ungdomar än vad vi någonsin haft i föreningen. Som det ser ut nu kommer vi att slå rekord i antalet medlemmar. Därför hoppas vi att alla Bajare fortsätter att stötta oss under en här säsongen och hjälper oss uppåt och framåt.
Tack för att ni läste!
Har ni några frågor om årets säsong eller klubben så tveka inte att kontakta oss.
Vi nås på info@hammarbyrugby.se.
På återseende
Forza Bajen!
Kategorier: Nyheter